söndag 18 mars 2012

Konsumtionssamhället i ett nötskal

Annie Leonards kortfilm "The Story of Stuff" har fem år på nacken men slutar inte att vara brännande aktuell. På 20 minuter lotsas vi igenom den intrikata kedja av produktion, konsumtion och avfall som prylarna i våra liv är kopplade till, och alla de miljöförstörande och socialt katastrofala konsekvenserna som denna kedja får. Filmen är en fantastiskt viktig påminnelse om att tingen i våra liv aldrig föds i affärerna eller upphör att existera när vi slänger dem i soptunnan. Den största delen av sakernas liv behöver vi i västvärlden sällan konfronteras med, såsom det kolossala utnyttjandet av naturresurser, de enorma mängderna utsläpp, de fattiga och lågavlönade fabriksarbetarna i tredje världen, avfallsbergen... Filmen tar också upp många av de mekanismer som ligger bakom den extrema överkonsumtion som vi tar för given idag. Till exempel hur många varor och produkter avsiktligt designas för att inte hålla särskilt länge, eller för att vara inkompatibla med nya tillägg som dyker upp på marknaden. Ekonomen Victor Lebows vision från 1955 är ett slags grundrecept för konsumtionshetsen och kan väl tyvärr sägas ha infriats i 2010-talets västvärld.

"Our enormously productive economy demands that we make consumption our way of life, that we convert the buying and use of goods into rituals, that we seek our spiritual satisfaction, our ego satisfaction, in consumption... We need things consumed, burned up, replaced and discarded at an ever accelerating rate."

Denna lilla film är informativ, pedagogisk, tydlig och, trots det allvarliga temat, underhållande. Se den, ta dig en funderare över prylarna i ditt liv och sprid vidare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar